Mazda 6 Forums banner
61 - 80 of 109 Posts
Nie zadziała, musi to być obsługiwany adapter.

Musi być zaprogramowany, ale najpierw słyszałem o pinie. Ale mówię wam, to nie jest problem.
Ok, dzięki Talon
Znalazłem odpowiedni adapter skanera OBD2 OBDLINK 428101 na Amazon i dostanę go i użyję go z Forscan i zresetuję FBCM zgodnie z zaleceniami… Wrócę, jak tylko dostanę adapter.

Pozdrawiam

Odwołaj wizytę, zdobądź Forscan i adapter i zresetuj FBCM.
Cześć Talon

Dostałem FORScan i odpowiedni adapter. To zobaczyłem:
Pomyślny odczyt DTC, nie znaleziono kodów błędów

Moduł: Moduł sterowania skrzynią biegów
===END TCM DTC===

===PCM DTC U023A:00-2E===
Kod: U023A - Utracono komunikację z przednią kamerą.

nie mogę znaleźć tego kodu nigdzie i nie widzę w oprogramowaniu, gdzie wyczyścić kody. Czy możesz w ogóle pomóc?

Cześć Talon

Dostałem FORScan i odpowiedni adapter. Widziałem to:
Pomyślne odczytanie DTC, nie znaleziono kodów błędów

Moduł: Moduł sterowania skrzynią biegów
===END TCM DTC===

===PCM DTC U023A:00-2E===
Kod: U023A - Utracono komunikację z przednią kamerą.

nie mogę znaleźć tego kodu nigdzie i nie widzę w oprogramowaniu, gdzie wyczyścić kody. Czy możesz w ogóle pomóc?
Nie zastosowałeś się do ostatnich 3 słów, które powiedziałem.

Cześć wszystkim, ten sam problem tutaj 2017 sport Nav. Usterka SCBS do przodu. Jedyną spójnością, jaką mam z zapalającymi się światłami ostrzegawczymi, jest to, że kiedy zjeżdżam z autostrady, w tym samym miejscu każdego dnia, wydaje się, że kiedy zaczynam hamować, próbowałem nie hamować i po prostu pozwolić, aby hamowanie silnikiem działało, włączyło się od razu. 5:00 rano, więc przede mną nie ma samochodów. Ponadto światło ostrzegawcze wydawało się zapalać znacznie częściej, gdy temperatura była poniżej 0 stopni. Jedyny kod błędu, jaki otrzymuję, dotyczy czujnika przepływu masy powietrza. Niechętnie to zmieniam ze względu na koszty i to, że nie działa to dla innych.

Cześć, pomyślałem, że zaktualizuję. Miałem usterkę SCBS, kod p0101, samochód przechodzi w tryb awaryjny. Wymieniłem czujnik MAP, to nie zadziałało. Zabrałem z powrotem do dealera, który wyczyścił/odkoksował kolektor i przepustnicę. To było około 13 miesięcy temu i od tego czasu nie ma problemów.

Cześć, jestem nowy w klubie i zastanawiałem się, czy ktoś miał podobny problem. Mam model Sport nav tourer z 2016 roku z przebiegiem 91 tys. km, kilka tygodni temu na desce rozdzielczej pojawiły się trzy komunikaty: awaria SCBS do przodu, kontrola trakcji i I stop migało, samochód przeszedł w tryb awaryjny, ale po wyłączeniu silnika wszystko się zresetowało i działało ok, zdarzyło się to jeszcze kilka razy, więc zabrałem go do głównych dealerów Mazdy i powiedzieli, że może być zapchany filtr cząstek stałych, więc go odetkali i powiedzieli, że są w 99% pewni, że to naprawi problem, ale tak się nie stało, samochód nadal to robi, brakuje mu mocy, automatyczna skrzynia biegów wydaje się niesynchroniczna, a jeśli dam mu trochę gazu na autostradzie, pojawiają się te same komunikaty i przechodzi w tryb awaryjny, zabieram go z powrotem w przyszłym tygodniu i zatrzymają go, aż zostanie naprawiony (mam nadzieję), czy ktoś miał podobne problemy.
To właśnie przydarzyło mi się dzisiaj: podczas jazdy w dół samochód przeszedł w tryb awaryjny, migały kontrolki SCBS i ESP... po ponownym uruchomieniu wszystko było w porządku.

To właśnie przydarzyło mi się dzisiaj: podczas jazdy w dół samochód przeszedł w tryb awaryjny, migały kontrolki SCBS i ESP... po ponownym uruchomieniu wszystko było w porządku.

Dla mnie brzmi to jak czujnik ciśnienia spalin za 60 funtów od Mazdy, to ulepszona wersja. Łatwy do wymiany, 20 minut, musisz użyć nowej wiązki przewodów, którą dostarczają. Podłącz go bezpośrednio do starej wiązki i nową do nowego czujnika.

Zdejmij również rurę doładowania z przodu silnika, dość cienką rurę pod czujnikiem, która wskazuje na ciebie. Wyczyść rurę, na której siedziała rura. Użyłem tępej igły, dmuchnij w dół, upewnij się, że jest odblokowana. Jest to śmiesznie cienkie, łatwo się blokuje.

Cześć wszystkim! Mam teraz mazda6 2015 z przebiegiem 120000 km. Miałem ten sam problem. Tylko w dół!!! Więc po tym, jak mój mechanik wszystko sprawdził i wszystko było w porządku, powiedział mi, że być może musi wymienić olej i filtr w skrzyni biegów. Wczoraj spróbowałem więc ponownie zjechać w dół i samochód był w porządku!!! Dzięki BOGU!!! Więc może to był problem??
Image

Mam CX5 z 2015 roku i jednocześnie wyświetlił się SCBS i czujnik ciśnienia w oponach, nigdy nie przeszedł w tryb awaryjny, ale nie pozwalał na ustawienie tempomatu. Zniknął po wyłączeniu, więc nie pokazywał się mechanikowi. Około tydzień później padło turbo, więc je wymieniliśmy i zauważyliśmy około miesiąca później, że hamulce są bardzo sztywne, mechanik powiedział, że to pompa próżniowa i to mogło być również przyczyną turbo (nie mam pojęcia, jak to wszystko jest połączone). W ten weekend wymieniłem pompę próżniową i teraz wydaje się, że jazda jest płynniejsza, hamulce działają świetnie, a komunikaty o SCBS i ciśnieniu w oponach jak dotąd zniknęły?

U mnie to samo, mój szwankuje od miesięcy. Po prostu wyłączam i ponownie uruchamiam samochód. Muszę dzielić podróże na 30-minutowe interwały, bo tak często się włącza. Czytając to, myślę, że jest poważna wada w konstrukcji tego silnika 2.2, Mazda o tym wie, ale zarabia na tym dużo pieniędzy na częściach i naprawach.

U mnie to samo, mój szwankuje od miesięcy. Po prostu wyłączam samochód i uruchamiam go ponownie. Muszę dzielić podróże na 30-minutowe interwały, bo tak często się włącza. Czytając to, myślę, że jest poważna wada w konstrukcji tego silnika 2.2, Mazda o tym wie, ale zarabia na tym dużo pieniędzy na częściach zamiennych i naprawach.
Czy udało Ci się już rozwiązać problem? Oddałem swój do mechanika, żeby wymienił czujnik ciśnienia spalin i wyczyścił rurę. Myślałem, że to był problem, ale zatrzymałem się i kontrolki SCBS znowu się zapaliły 😟

Czy naprawiłeś już problem? Dałem mojemu mechanikowi wymienić czujnik ciśnienia spalin i wyczyścić rurę. Myślałem, że to był problem, ale zatrzymałem się i kontrolki SCBS znowu się zaświeciły 😟
Wymieniłem czujnik MAP, to nie pomogło. Następną rzeczą dla mnie jest ponowna kalibracja przedniej szyby. Nadal mam problem w tej chwili...to bardzo frustrujące.

Mój jest tak dziwny. Włącza się w dokładnie tych samych miejscach na szeregu lokalnych drogach, bez wyjątku. Pozostaje wyłączony wszędzie indziej, więc coś w tych okolicznościach musi to wyzwalać. Na przykład... gdy zwalniam przed jednym konkretnym lokalnym rondem, ale tylko z jednego kierunku, z innych podejść jest w porządku... włącza się również, gdy przejeżdżam przez szczyt konkretnego wzniesienia, ale nie, gdy wracam z drugiego kierunku... i gdy opuszczam jeden konkretny zjazd z drogi dwujezdniowej.

Mam cx5 z 2015 roku i wyrzucił scbs i czujnik ciśnienia w oponach w tym samym czasie, nigdy nie przeszedł w tryb awaryjny, ale nie pozwalał na ustawienie tempomatu. Zniknął po wyłączeniu, więc nie pokazywał się mechanikowi. Około tydzień później padło turbo, więc je wymieniliśmy i zauważyliśmy około miesiąc później, że hamulce są bardzo sztywne, mechanik powiedział, że to pompa próżniowa i to mogło być również przyczyną turbo (nie mam pojęcia, jak to wszystko jest połączone) Wymieniłem pompę próżniową w ten weekend i teraz czuję się jak płynniejsza jazda, hamulce działają świetnie, a komunikaty dla scbs i ciśnienia w oponach zniknęły jak dotąd ?
Miałem dokładnie ten sam problem w moim Mazda 6 2017 Estate. Chociaż to nie ciśnienie w oponach się włącza, ale DSC, a także SCBS. Zazwyczaj dzieje się to dokładnie w tym samym miejscu, gdy jadę, podczas jazdy autostradą i po prostu zwalniam lub hamuję, aby zjechać. .. To również uruchomiło kontrolkę filtra DPF. Teraz kontrolka filtra DPF miga, a kontrolka silnika pozostaje włączona pomimo ponownego uruchomienia. Zabrałem samochód do Mazdy, pobrali 145 za wstępną diagnostykę i mówią: Ograniczenie przepływu powietrza z powodu rozległego nagromadzenia węgla (więc DPF, jak sobie wyobrażam i już to wiedzieliśmy). Również DTC dla czujnika ciśnienia spalin, wymaga czyszczenia węgla. Radzą analizę wycieku cylindra i test kompresji, aby sprawdzić, czy nie ma dalszych problemów z kompresją wlotu i wylotu. Nowy koszt testu kompresji to 288 funtów ponad 145 funtów, które już zapłaciłem!!… Muszę powiedzieć, że nie jestem zadowolony, zwłaszcza po zobaczeniu, jak powszechne wydaje się to być wśród klientów. Czy otrzymałeś jakieś wyniki ze swojej strony?

61 - 80 of 109 Posts