Mazda 6 Forums banner

Awaria Scbs do przodu

1 reading
131K views 108 replies 47 participants last post by  Benedict  
#1 ·
Cześć, jestem nowy w klubie i zastanawiałem się, czy ktoś miał podobny problem. Mam model Sport Nav tourer z 2016 roku z przebiegiem 91 tys. km. Kilka tygodni temu na desce rozdzielczej pojawiły się trzy komunikaty: awaria SCBS do przodu, kontrola trakcji i migający I stop. Samochód przeszedł w tryb awaryjny, ale po wyłączeniu silnika wszystko się zresetowało i działało dobrze. Zdarzyło się to jeszcze kilka razy, więc zabrałem go do głównego dealera Mazdy i powiedzieli, że może to być zapchany filtr cząstek stałych, więc go odetkali i powiedzieli, że są w 99% pewni, że to naprawi problem, ale tak się nie stało. Samochód nadal to robi, brakuje mu mocy, automatyczna skrzynia biegów wydaje się niesynchroniczna, a jeśli dam mu trochę w trasie, ponownie pojawiają się te same komunikaty i przechodzi w tryb awaryjny. Zabieram go z powrotem w przyszłym tygodniu i zatrzymają go, aż zostanie naprawiony (mam nadzieję), czy ktoś miał podobne problemy?

#3 ·
Cześć, jestem nowy w klubie i zastanawiałem się, czy ktoś miał ten sam problem. Mam 2016 Sport nav tourer z przebiegiem 91 tys. km, kilka tygodni temu dostałem trzy komunikaty na desce rozdzielczej: scbs forward malfunction, kontrola trakcji i I stop migało, samochód przeszedł w tryb awaryjny, ale kiedy wyłączyłem silnik, wszystko się zresetowało i działało ok, zdarzyło się to jeszcze kilka razy, więc zawiozłem go do głównych dealerów Mazdy i powiedzieli, że może być zapchany dpf, więc go odetkali i powiedzieli, że są w 99% pewni, że to naprawi, ale tak się nie stało, samochód nadal to robi, brakuje mu mocy, automatyczna skrzynia biegów wydaje się niesynchroniczna, a jeśli dam mu trochę gazu na autostradzie, pojawiają się te same komunikaty i wchodzi w tryb awaryjny, zabieram go z powrotem w przyszłym tygodniu i zatrzymają go, aż zostanie naprawiony (mam nadzieję), czy ktoś miał podobne problemy.
Miałem właśnie ten sam problem z tym samym samochodem, przeszedł w tryb awaryjny. Czy odniosłeś jakiś sukces u dealera??

#4 ·
Miałem właśnie ten sam problem z tym samym samochodem, przeszedł w tryb awaryjny. Czy udało ci się coś załatwić z dealerem??
Mam dokładnie te same problemy z modelem 2016 Sport Nav auto tourer.
Problem występuje od kilku lat - dealer wydaje się obwiniać za to wszelkiego rodzaju inne problemy (DPF, Turbo, silnik wymaga odkamieniania itp. itd....), ale problem zawsze powraca.
SCBS pojawia się w 2 sytuacjach - 1, zbliżanie się do samochodów z dużą prędkością na autostradzie podczas zwalniania (niekoniecznie hamowania) 2, hamowanie silnikiem w dół - gdy skrzynia biegów redukuje bieg, pojawia się błąd.
To bardzo frustrujący błąd - samochód przejechał 115 000 mil - właśnie miał nowe turbo i praktycznie pełną odbudowę silnika 10 000 mil temu. Podejrzewam, że ze względu na tak częste pojawianie się scbs, samochód często jeździł w trybie awaryjnym i prawdopodobnie nie jest to dobre dla silnika??
Kiedy pojawia się błąd, muszę zatrzymać i uruchomić ponownie samochód - to nie jest idealne, gdy trzeba to robić wielokrotnie podczas długich podróży autostradą.
Mam również kolegę w Rumunii, który ma dokładnie ten sam problem!
Uwielbiam ten samochód, ale ten problem naprawdę go psuje i naprawdę nie sądzę, żebym miał teraz inny.

#5 ·
Ludzie, jakieś rozwiązania? To przydarzyło mi się dzisiaj: podczas jazdy w dół samochód przeszedł w tryb awaryjny, migały kontrolki SCBS i ESP... po ponownym uruchomieniu wszystko było w porządku. Mam mazdę6 2.2. automatyczną skrzynię biegów.

Samochód ma nowe turbo.

#6 ·
Ludzie, jakieś rozwiązania? To właśnie dzisiaj mi się przydarzyło: podczas jazdy w dół samochód wszedł w tryb awaryjny, migały kontrolki SCBS i ESP... po ponownym uruchomieniu wszystko było w porządku. Mam mazdę6 2.2. automatyczną skrzynię biegów.

Samochód ma nową turbosprężarkę.
Najwyraźniej na razie nie ma rozwiązania. Nikt w okolicy nie dał żadnej sugestii.

#10 ·
Czy ktoś ma jakieś aktualizacje, ponieważ mam te same problemy. Pojawia się usterka, wchodzi w tryb awaryjny, muszę się zatrzymać i wyłączyć samochód, ponieważ pojawiają się błędy DPF z powodu braku możliwości regeneracji w trybie awaryjnym. Ktoś powiedział mi, że istnieje zmodyfikowany czujnik ciśnienia spalin, który ma naprawiać ten błąd, nie jestem pewien, czy to prawda. Miałem nowy czujnik MAF w moim, ponieważ powiedziano mi, że tam leży problem, nie zrobiło to żadnej różnicy, poza 225 funtami za część, której nie potrzebowałem :(

#11 ·
Czy ktoś ma jakieś aktualizacje, ponieważ mam te same problemy. Pojawia się usterka, wchodzi w tryb awaryjny, muszę się zatrzymać i wyłączyć samochód, ponieważ pojawiają się błędy DPF z powodu braku możliwości regeneracji w trybie awaryjnym. Ktoś powiedział mi, że istnieje zmodyfikowany czujnik ciśnienia spalin, który ma naprawić ten błąd, nie jestem pewien, ile w tym prawdy. Miałem nowy czujnik MAF w moim, ponieważ powiedziano mi, że tam leży problem, nie zrobiło to żadnej różnicy, poza 225 funtami za część, której nie potrzebowałem :(
Myślę, że może to mieć coś wspólnego z układem EGR, ponieważ miałem w związku z tym kilka kodów błędów, planuję go wyczyścić i sprawdzić czujniki, w tym czujnik MAP.
Poza tym mam telefon z Androidem, więc mogę robić diagnostykę na żywo podczas jazdy, mam nadzieję, że pokaże mi coś, kiedy się to wydarzy.
Jeśli dowiem się czegoś więcej, zamieszczę to tutaj.

#12 ·
Cześć! Mała aktualizacja. Byłem dzisiaj w warsztacie Mazdy. Wymienili czujnik przepływu powietrza. Ostatnim razem powiedzieli, że jest uszkodzony. Więc dzisiaj go wymienili, a także zaktualizowali samochód najnowszymi aktualizacjami. Jeździłem testowo samochodem i na razie wydaje się być w porządku, jeździłem w dół i zmuszałem go do wystąpienia usterek, które miałem, ale wszystko wydaje się normalne. Zaktualizuję was, jeśli problem powróci. Ale mam nadzieję, że to również wam pomoże z tym problemem.
-Eddy

#14 ·
Hej! Mała aktualizacja. Byłem dzisiaj w warsztacie Mazdy. Zmienili czujnik przepływu powietrza. Ostatnim razem, kiedy tam byłem, powiedzieli, że jest uszkodzony. Więc dzisiaj go zmienili, a także zaktualizowali samochód najnowszymi aktualizacjami. Jeździłem testowo samochodem i na razie wydaje się w porządku, jeździłem w dół i wciskałem go, żeby uzyskać usterki, które miałem, ale wszystko wydaje się normalne. Zaktualizuję was, jeśli problem powróci. Ale mam nadzieję, że to również pomoże wam z problemem
-Eddy
Przepraszam za to pytanie, ale "czujnik przepływu powietrza" to zawór EGR

#25 ·
Miałem właśnie ten sam problem. Dealer uważa, że ma to coś wspólnego z czujnikiem - około 2000 dolarów tylko za część.
Jeśli to naprawdę przepływomierz powietrza, to kosztuje poniżej 40 dolarów.

#27 ·
#29 ·
Aktualizacja w tej sprawie. W zeszłą niedzielę usunąłem czujnik MAF i spryskałem go kilkoma dawkami środka do czyszczenia MAF, który kupiłem na Amazonie, na YouTube jest mnóstwo filmów instruktażowych, jak to zrobić, było bardzo łatwo. Przejechałem około 300 mil w ciągu ostatnich 9 dni i nie miałem żadnych problemów. Spodziewałbym się, że różne kontrolki ostrzegawcze zaświecą się 4 lub 5 razy w tym okresie, w oparciu o poprzednie tygodnie. Jeśli znów się zacznie, kupię nowy czujnik. Moją główną obawą było płacenie za niego, jeśli to nie był problem, jak to się przydarzyło wielu osobom. Dzięki również za komentarze dotyczące oryginalnych MAF w porównaniu z tanimi chińskimi, wybiorę oryginalny. Pozdrawiam.

#32 ·
MAS (czujnik masowego przepływu powietrza) i MAF (masowy przepływ powietrza) to to samo, MAP (bezwzględne ciśnienie w kolektorze dolotowym) to nie to samo i jest używany głównie w samochodach z turbodoładowaniem.

#34 ·
Wiedziałem, że za szybko opublikowałem. Usterki powróciły kilka dni temu podczas długiej jazdy. Wydaje się, że jeździłem długo bez usterek w porównaniu do czasu przed czyszczeniem przepływomierza, ale może to myślenie życzeniowe. Zadzwonię jutro do warsztatu i zobaczę, co mają do powiedzenia na ten temat. Jeśli kupię nowy przepływomierz, szukałem na eBayu i nie mogę znaleźć takiego z identycznym kodem jak na obecnym - czy ktoś wie, jak ważne są ostatnie 4 cyfry - w tym przypadku 6422?

Attachments

#35 · (Edited)
Miałem ten sam problem od wielu miesięcy w Mazdzie 2.2 diesel 2016 GJ. Samochód jeździł normalnie, ale kod SCBS pojawiał się razem ze światłem kontroli trakcji. Po drodze dowiedziałem się, że w ten sposób Mazda 6 informuje, że jest problem i trzeba podłączyć się do komputera w celu diagnostyki. Mój kod błędu to P0101 - Przepływ powietrza, miernik masy powietrza.

Odkąd pojawił się problem, miałem:

• Czujnik MAF wymieniony na oryginalny Mazdy (250 funtów - szczerze mówiąc, nie zdecydowałbym się na nieoryginalny)
  • Kolektor wyczyszczony
  • Czujnik MAP wyczyszczony i sprawdzony
  • Chłodnica EGR wyczyszczona i sprawdzona
  • wszystkie rury/złącza sprawdzone
  • wymiana oleju i filtrów (dwa razy w ciągu 5 tys. mil)
  • wyczyszczone sitko

Dowiedziałem się również, że Mazda 6 wymaga wymiany podkładek wtryskiwaczy, ponieważ miedziane są zużyte i mogą powodować wiele różnych problemów.
Podkładki miedziane zostały zastąpione stalowymi (oryginalna część Mazdy)
Podczas wymiany mój mechanik odkrył, że wtryskiwacz numer 2 był zablokowany.
Nie mógł tego zrobić za pomocą narzędzi ręcznych, ponieważ ryzykowałby uszkodzeniem plastikowej osłony silnika, której wymiana kosztowałaby dużo.
Znalazłem Dana z Diesel Matters (UK), który specjalizuje się w tego rodzaju pracach i który właśnie dziś rano wyjął go za pomocą zestawu bardzo specjalistycznych narzędzi. Zablokowany wtryskiwacz był już również zużyty, więc musieliśmy go wymienić (340 funtów)

Teraz muszę przepłukać silnik, aby usunąć jak najwięcej nagromadzonego węgla i ponownie wymienić olej/filtr oraz wyczyścić sitko.

Mam nadzieję, że ta praca wystarczy i że problemy z czujnikiem MAF były tylko rodzajem efektu ubocznego problemu z wtryskiwaczem.

Ale czas pokaże!

#36 ·
Miałem ten sam problem przez wiele miesięcy w Mazdzie 2.2 diesel 2016 GJ. Samochód jeździł normalnie, ale kod SCBS pojawiał się razem z kontrolką trakcji. Po drodze dowiedziałem się, że w ten sposób Mazda 6 informuje, że jest problem i trzeba podłączyć się do komputera w celu diagnostyki. Mój kod błędu to P0101 - Przepływ powietrza, miernik masy powietrza.

Odkąd pojawił się problem, miałem:

• Czujnik MAF wymieniony na oryginalny Mazdy (250 funtów - szczerze mówiąc, nie zdecydowałbym się na nieoryginalny)
  • Kolektor wyczyszczony
  • Czujnik MAP wyczyszczony i sprawdzony
  • Chłodnica EGR wyczyszczona i sprawdzona
  • wszystkie rury/złącza sprawdzone
  • olej i filtry wymienione (dwa razy w ciągu 5 tys. mil)
  • sitko wyczyszczone

Dowiedziałem się również, że Mazda 6 wymaga wymiany podkładek wtryskiwaczy, ponieważ miedziane są zużyte i mogą powodować wiele różnych problemów.
Podkładki miedziane zostały zastąpione stalowymi (oryginalna część Mazdy)
Podczas wymiany mój mechanik odkrył, że wtryskiwacz numer 2 był zablokowany.
Nie mógł tego zrobić za pomocą narzędzi ręcznych, ponieważ ryzykowałby uszkodzeniem plastikowej osłony silnika, której wymiana kosztowałaby dużo.
Znalazłem Dana z Diesel Matters (UK), który specjalizuje się w tego rodzaju pracach i który właśnie dziś rano wyjął go zestawem bardzo specjalistycznych narzędzi. Zablokowany wtryskiwacz był już zużyty, więc musieliśmy go wymienić (340 funtów)

Teraz muszę przepłukać silnik, aby usunąć jak najwięcej nagromadzonego węgla i ponownie wymienić olej/filtr oraz wyczyścić sitko.

Mam nadzieję, że ta praca wystarczy i że problemy z czujnikiem MAF były tylko rodzajem efektu ubocznego problemu z wtryskiwaczem.

Ale czas pokaże!
Dziękuję za aktualizację, daje nam to potencjalne przyczyny problemu. Niesamowite, że zablokowany wtryskiwacz został odkryty dopiero podczas wymiany podkładek!

#40 ·
Mam nadzieję, że to komuś pomoże, ale miałem dokładnie ten sam problem przez prawie osiem miesięcy... pewnego dnia sam serwisowałem swój 2.2 CX5 i odkryłem, że mały wąż poniżej głównej rury wlotu powietrza na obudowie filtra powietrza nie był podłączony, wygląda jak wąż odpowietrzający powrót. Po ponownym podłączeniu i przejechaniu kilku mil usterka zniknęła. Miałem błąd przepływomierza powietrza i błąd scbs. Teraz całkowicie zniknęło, a wszystko za sprawą małego naciśnięcia na rurę.

#43 ·
Mam nadzieję, że to komuś pomoże, ale miałem dokładnie ten sam problem przez prawie osiem miesięcy.... Pewnego dnia sam serwisowałem swojego 2.2 CX5 i odkryłem, że mały wąż poniżej głównej rury wlotu powietrza na obudowie filtra powietrza nie był podłączony, wygląda jak wąż odpowietrzający powrotny. Po ponownym podłączeniu i przejechaniu kilku mil usterka zniknęła. Miałem błąd przepływomierza powietrza i błąd scbs. Teraz całkowicie zniknęło, a wszystko za sprawą małego pchnięcia na rurę.
Czy masz zdjęcie lokalizacji kabla? Sprawdzę też swój.

#41 ·
Mam nadzieję, że to komuś pomoże, ale miałem dokładnie ten sam problem przez prawie osiem miesięcy... pewnego dnia sam serwisowałem swojego 2.2 CX5 i odkryłem, że mały wąż poniżej głównej rury wlotu powietrza na obudowie filtra powietrza nie był podłączony, wygląda jak wąż odpowietrzający powrót. Po ponownym podłączeniu i przejechaniu kilku mil usterka zniknęła. Miałem błąd przepływomierza powietrza i błąd scbs. Teraz całkowicie zniknęło, a wszystko za sprawą małego pchnięcia na rurę.

#44 ·
Spróbuj zmienić ciśnienie spalin, Mazda ulepszyła czujnik i od czasu, gdy wymieniłem swój, błąd SCBS i kontroli trakcji nie powrócił. Najwyraźniej rura się zatyka i wpływa to na turbosprężarkę, powodując opóźnienia, co powoduje błąd, a każdy błąd wyłącza SCBS jako zabezpieczenie.
Numer części Mazdy to SHY6 18 W00.
Wymiana rur jest bardzo niewygodna, ponieważ nie ma zbyt wiele miejsca, więc trzeba wyjąć akumulator, aby dostać się do kilku śrub.
Jeśli obejrzysz ten film, zobaczysz, gdzie znajduje się Twój czujnik.
Mam nadzieję, że komuś się to przyda.

#45 ·
Wyczyściłem czujnik map w mojej mazdzie i SCBS nie wraca.
Image
Image
Spróbuj zmienić ciśnienie spalin, mazda ulepszyła czujnik i odkąd wymieniłem swój, SCBS i kontrola trakcji nie wróciły, najwyraźniej rury się zatykają i wpływa to na turbosprężarkę, powodując opóźnienie, które spowoduje błąd, a każdy błąd wyłączy SCBS jako zabezpieczenie.
Numer części mazdy #SHY6 18 W00
Wymiana rur jest bardzo niewygodna, ponieważ nie ma zbyt wiele miejsca, więc akumulator trzeba wyjąć, aby dostać się do kilku śrub.
Jeśli obejrzysz ten film, pokaże ci, gdzie znajduje się twój czujnik.
Mam nadzieję, że komuś się to przyda.

#48 ·
Cześć, jestem nowy w klubie i zastanawiałem się, czy ktoś miał podobny problem. Mam model Sport nav tourer z 2016 roku z przebiegiem 91 tys. km, kilka tygodni temu pojawiły się trzy komunikaty na desce rozdzielczej: SCBS forward malfunction, kontrola trakcji i I stop migało, samochód przeszedł w tryb awaryjny, ale po wyłączeniu silnika wszystko się zresetowało i działało ok, zdarzyło się to jeszcze kilka razy, więc zabrałem go do głównych dealerów Mazdy i powiedzieli, że może być zapchany filtr cząstek stałych, więc go odetkali i powiedzieli, że są w 99% pewni, że to naprawi problem, ale tak się nie stało, samochód nadal to robi, ma brak mocy, automatyczna skrzynia biegów wydaje się być niesynchronizowana, a jeśli dam mu trochę gazu na autostradzie, pojawiają się te same komunikaty i wchodzi w tryb awaryjny, zabieram go z powrotem w przyszłym tygodniu i zatrzymają go, aż zostanie naprawiony (mam nadzieję), czy ktoś miał podobne problemy?
Niedawno kupiłem Mazdę 6 model 2015, manualną, dokładnie tydzień temu. Wszystko wydawało się w porządku ze wszystkimi wstępnymi kontrolami. Miałem przejechać około 1300 km do domu. Jak tylko wjechałem na autostrady, zauważyłem, że na desce rozdzielczej zapaliły się kontrolki SCBS FORWARD MALFUNCTION, TRACTION CONTROL I CHECK ENGINE, wtedy zdałem sobie sprawę, że stracił moc. Jeździ dobrze, ale nie ma wystarczającej mocy. Udało mi się powoli przywieźć go do domu i umówiłem się z moim mechanikiem na sprawdzenie jutro. Myślę o udaniu się do serwisu Mazdy po tym, jeśli mój mechanik tego nie rozwiąże.

Chciałem wiedzieć, czy ktoś ma takie doświadczenie w swojej Maździe. Jaki jest przebieg, czego mam się spodziewać i jakie są możliwe rozwiązania.

Czytałem kilka postów na ten temat, ale nie znalazłem żadnego rozwiązania ani dokładnej przyczyny. Wydaje się, że to po prostu sprawa Mazdy.

Proszę o poradę #Mazda6 #Mazda #TechnicianOnTheGo #allmazdamodels #mazdacommunity

#49 ·
Benk
Nie skupiaj się zbytnio na wskaźnikach SCBS i kontroli trakcji. Zazwyczaj występują one, gdy coś innego jest nie tak. Dowiedz się, co powoduje zapalenie się kontrolki silnika. Poniższa tabela kodów błędów powinna Ci pomóc.
Kody błędów Mazda 2.2d Skyactive
U mnie było to:
P0101 - Zakres/wydajność obwodu A czujnika masowego lub objętościowego przepływu powietrza
P2262 - Ciśnienie doładowania turbosprężarki/sprężarki A Niewykryte – Mechaniczne
ale nie zawsze w tym samym czasie. Okazjonalnie rejestrowano również:
P258B - Zakres/wydajność obwodu sterowania pompy próżniowej A
Podczas dochodzenia odkryłem, że mój wałek rozrządu wydechowego był zużyty. Nierzadko w niektórych silnikach 2015/16 (Przepraszam, nie mam numerów silników, których to dotyczy) Zła partia wałków rozrządu, jak sądzę.
Image

Wymieniłem wałek rozrządu i uzyskałem znacznie lepszą wydajność silnika i oszczędność paliwa, ale nadal rejestrowałem kody błędów, w tym usterkę SCBS.
Okazało się, że metal z wałka rozrządu dostał się do pompy próżniowej i starł uszczelki. Wymieniłem pompę i moje błędy są teraz usunięte.
Może to nie być ta sama usterka, którą masz, ale mam nadzieję, że to pomoże.

#50 ·
Od jakiegoś czasu mam te same ostrzeżenia o nieprawidłowym działaniu SCBS do przodu itp. ze wszystkimi szarpnięciami itp. przy redukcji biegów, po wyłączeniu i ponownym włączeniu samochodu usterka znikała, ale ostatnio samochód ponownie wyświetlił ostrzeżenie i teraz sprawia wrażenie, jakby był w trybie awaryjnym. Oczywiście po zatrzymaniu i ponownym uruchomieniu ostrzeżenie zniknęło, ale samochód pozostaje w trybie awaryjnym, ciągnąc tak naprawdę dopiero od 2500-2750 obr./min. Bez żadnych flag ostrzegawczych zakładam, że nie będę mógł odczytać kodu błędu za pomocą diagnostyki? Czy ktoś ma jakieś pomysły lub ostatnie rozwiązania tego problemu?

#53 ·
Cześć wszystkim, właśnie miałem ten sam problem, o którym informujecie, z moim Mazda 6 z 2015 roku, który przeszedł w tryb awaryjny i zapaliła się kontrolka usterki SCBS do przodu. Mam historię tego typu usterek w Mazdach. W przeszłości posiadałem Mazdę 6 Diesel z 2006 roku i miałem poważne problemy ze światłami Dpf i trybem awaryjnym itp. Miałem ją w warsztacie niezliczoną ilość razy, a mechanicy prawie zawsze sugerowali, że Dpf jest zablokowany. Jednak po przeprowadzeniu własnych badań i współpracy z lokalnym mechanikiem udało nam się zidentyfikować, że to zawór egr powodował problem. Zastąpiliśmy go i nigdy więcej nie miałem tego samego problemu. Zabieram dziś Mazdę 6 z 2015 roku do warsztatu, więc zobaczę, jak nam pójdzie.