Mazda 6 Forums banner
81 - 100 of 109 Posts
Cześć,

jestem nowy w klubie. Miałem ten sam problem z moją Mazdą 6, 2015 sky-active. Byłem na autostradzie, gdy nagle wystąpiła awaria SCBC i kontrola trakcji. Kod błędu to przepływomierz powietrza. Komunikat o błędzie: Poza określonym zakresem. P258B - Sterowanie pompą próżniową. Zabrałem go do warsztatu i wykonano mnóstwo pracy.

wyczyść EGR
wyczyść manfo
zmień wlot, kolektor dolotowy
zmień łańcuch rozrządu
zmień wahacze i popychacze
zmień pompę próżniową
zmień czujnik przepływu powietrza MAF

wciąż bezskutecznie.

Czytając wszystkie wasze doświadczenia, nie znajduję żadnej pewności, aby iść do Mazdy.

Jakieś sugestie?

Witaj,

Jestem nowy w klubie. Miałem ten sam problem z moim Mazda 6, 2015 sky-active. Byłem na autostradzie, gdy nagle wystąpiła awaria SCBC i kontrola trakcji. Kod błędu to przepływomierz powietrza. Komunikat o błędzie: Poza określonym zakresem. P258B - Sterowanie pompą próżniową. Zabrałem go do warsztatu i wykonano mnóstwo pracy.

wyczyść EGR
wyczyść manfo
zmień łańcuch rozrządu
zmień pompę próżniową

nadal bez skutku.

Czytając wszystkie wasze doświadczenia, nie mam żadnej pewności, aby iść do Mazdy.

Jakieś sugestie?
Mam ten sam problem z automatyczną skrzynią biegów 'scbs forward malfunction' (jestem z Holandii)
Zrobiłem to samo co ty:
wyczyść EGR
wyczyść manfo
zmień łańcuch rozrządu
zmień pompę próżniową

ale wczoraj wymieniłem również wałek rozrządu wydechowego i bardzo drogie wahacze. Zobaczymy.

Drodzy Państwo, problem może być elektryczny lub mechaniczny, ważne jest, aby najpierw ustalić problem. Sprawdź napięcie wiązki przewodów i upewnij się, że ma ono oczekiwane wskazanie. Po wykonaniu wszystkich prac wymieniłem czujnik masy przepływu powietrza. Kupiłem oryginalny używany z eBay za 30 funtów. Jak tylko nacisnąłem pedał, poczułem różnicę. Jeżdżę już ponad 2 tygodnie i usterka nie powróciła. Mam nadzieję, że problem został już rozwiązany.

Mam ten sam problem ze skrzynią biegów "scbs forward malfunction" (jestem z Holandii)
Zrobiłem to samo co ty:
wyczyść EGR
Wyczyść manfo
Zmień wlot, kolektor dolotowy
Zmień łańcuch rozrządu
Zmień wahacze i popychacze
Zmień pompę próżniową
Zmień czujnik przepływu powietrza MAF

Ale wczoraj wymieniłem również wałek rozrządu wydechowego i bardzo drogie wahacze. Zobaczymy.
Cześć, jak teraz samochód po krzywce i wahaczach i jak bardzo były zużyte, mam nadzieję, że wszystko jest w porządku, ponieważ mam te same światła i jedyny kod, który tam jest po zeskanowaniu, wskazuje na masę powietrza, ten samochód to dużo stresu, miałem go prawie 3 lata i był marzeniem, poza ostatnimi 3/4 miesiącami

Czy komuś udało się całkowicie rozwiązać ten problem? Jestem zakochany w samochodach Mazda 6 od ponad 10 lat. 2 lata temu sprzedałem mojego starego diesla z 2007 roku, aby przejść na diesla z 2016 roku. Płyta 16 jeździła pięknie przez pierwsze 6 miesięcy. W ciągu ostatnich 18 miesięcy wydałem na ten samochód około 3000 funtów, próbując rozwiązać ten problem. Uwielbiam ten samochód, gdy jeździ tak, jak powinien, ale w tej chwili jestem nim wyczerpany. Nie mogę go sprzedać, moje sumienie by tego nie zniosło, jeśli go oddam w rozliczeniu, Mazda już zna problemy z nim, więc da kiepską ofertę i nie stać mnie na dołożenie do innego samochodu. Nie mogę wziąć kredytu, ponieważ mam jeszcze 2 lata na spłatę kredytu na motocykl.

Myślę o wydrukowaniu wszystkiego, co widzę tutaj na forum i udaniu się do urzędu ochrony konkurencji i konsumentów lub rzecznika praw konsumenta, aby pociągnąć Mazdę do odpowiedzialności. Madza wie, że jest problem i wszystkie te samochody powinny zostać wycofane.

Jestem całkowicie załamany, tak piękny samochód. Wszystko, co wymieniono na tym forum, już zrobiłem w zakresie napraw. Potrzebuję kogoś, komu udało się rozwiązać ten problem raz na zawsze.

Wszelka pomoc mile widziana

Cześć, jak teraz samochód po wałku rozrządu i wahaczach i jak bardzo były zużyte, mam nadzieję, że wszystko jest w porządku, ponieważ mam te same światła i jedyny kod, który tam jest po zeskanowaniu, wskazuje na masę powietrza, ten samochód to dużo stresu, mam go od prawie 3 lat i był marzeniem, pomijając ostatnie 3/4 miesiące
Zmieniłem wiele rzeczy

popychacze, wahacze, łańcuch rozrządu, pompa próżniowa,

kod nadal tam był i wskazywał na masę powietrza. Kupiłem używany oryginalny czujnik masowego przepływu powietrza z serwisu eBay. Zgadnij co!!!!

samochód wrócił do normy.

jest tak wiele filmów na YouTube. Ważne jest, abyś przeprowadził badania, zanim zabierzesz go do garażu.

Drodzy Państwo, problem może być elektryczny lub mechaniczny, ważne jest, aby najpierw ustalić problem. Sprawdź napięcie wiązki przewodów i upewnij się, że ma ono oczekiwany odczyt. Po wykonaniu całej pracy wymieniłem czujnik masy powietrza. Kupiłem oryginalny używany z eBay za 30 funtów. Jak tylko nacisnąłem pedał, poczułem różnicę. Jeżdżę już ponad 2 tygodnie i usterka nie powróciła. Mam nadzieję, że problem został już rozwiązany.
Szczerze mówiąc, to są kody, które dostaję dla masy powietrza, ale kiedy włączam i wyłączam zapłon, to znika na kilka godzin lub kilka dni. Może spróbuję tego i zobaczę, dzięki mój kolego, doceniam wiadomość 😀

Mam mojego Mazdę 6 2.2d od około 3 miesięcy i na mojej desce rozdzielczej pojawiła się również usterka SBCS forward. Czy może to być związane z moim uporczywym kodem błędu P2227 dla czujnika ciśnienia barometrycznego, który otrzymuję?

Cześć kolego, trudno powiedzieć, ponieważ ludzie wydają tysiące na swój samochód, a problem wciąż jest ten sam. Jeszcze nie wymieniłem czujnika przepływu powietrza (MASS AIR FLOW SENSOR) ze względu na czas, jaki mam, tak pracowity tydzień, że kiedy siadam, jest 21:00 lub 22:00 w nocy, a weekendy to czas na nadrobienie zaległości z rodziną. Tutaj nie pamiętam imienia, ale powiedział, że po wydaniu mnóstwa pieniędzy na samochód, włożył używany MAFS i przejechał ponad 300 mil i żadnego światła, to trudna sprawa, ale zdecydowanie myślę, że Mazda schrzaniła te silniki, ponieważ to nie tylko 1 lub 2, myślę, że większość z nas ma te same problemy. Mam nadzieję, że to w jakiś sposób pomoże 😀

Cześć. Mazda6 2.2 2015. Miałem ten sam problem. Zatrzymanie i ponowne uruchomienie silnika, a usterka zniknęła.
Zmieniono/zaktualizowano do Oryginalnego Zestawu Czujnika Ciśnienia Spalin Mazda - SHY618W00 i jak dotąd usterka nie powróciła...
Warto spróbować...

Cześć wszystkim, wczoraj to samo przydarzyło mi się w moim Mazda 6 2.2d 2016. Niestety, kiedy zatrzymałem i ponownie uruchomiłem samochód, usterka nie zniknęła. Na podstawie waszych odpowiedzi wyczyściłem dzisiaj czujnik maf, czujnik dpf i czujnik wydechu, ale to też nie pomogło. Próbowałem podłączyć skaner obd, ale z jakiegoś powodu nie mogłem się połączyć. Mam icarly obd. W poniedziałek pójdę do mojego mechanika, żeby spróbować zlokalizować problem, a następnie być może sam go wymienię, ale jak dotąd nic z tego. Jedną rzeczą, którą również zauważyłem, jest to, że tempomat nie działa.

Dzielę ból wszystkich innych na tym forum (właściciel Mazda6 z 2015 roku). Po regeneracjach DPF, nowej turbosprężarce (inny problem, ale mieliśmy nadzieję, że może to mieć pozytywny efekt), wymianie 2 czujników itp. kontrolki ostrzegawcze wciąż wracają.
Czy ktoś ma sprawdzone rozwiązanie powracającej kombinacji kontrolek: kontroli trakcji, SCBS, ciśnienia w oponach, DPF?

Po wydaniu tysięcy na moją mazdę 6, miałem 9 różnych mechaników, aby spróbować rozwiązać problem, 1 poważny spór z lokalnym dealerem mazdy. Dealer mazdy upiera się, że czyszczenie węgla rozwiąże problem, powiedziałem im, że wszystkie informacje, które przeczytałem, prowadzą mnie do przekonania, że to nie zadziała. Lokalny oddział informuje mnie następnie, że ich czyszczenie węgla będzie kosztować 900+ vat... nie jest to ryzyko, które chcę podjąć, więc aby oszczędzić komukolwiek innemu bólu i kosztów tego samochodu, zabieram swój na złom 😪 3 lata wydawania pieniędzy i próbowania rozwiązać problem i żadnej pomocy od samej mazdy. Próbowałem wszystkich forów w poszukiwaniu rozwiązania, wydaje się, że nie tylko nie ma rozwiązania, ale także brak troski ze strony samej mazdy. Zabrałem wszystkie dowody z forów do mojego dealera i w zasadzie powiedzieli, że fora to kłamstwo i żart... za każdym razem, gdy światła się teraz zapalają, samochód jeździ coraz gorzej i nie mogę oddać bólu tego samochodu komuś innemu. Życzę wam wszystkim powodzenia w rozwiązywaniu waszych problemów, ale wydałem już więcej niż wart jest samochód, prawie doprowadził mnie do bankructwa, więc czas się z nim rozstać i znaleźć coś, czym będę czuł się bezpiecznie i pewnie prowadzić.

Po wydaniu tysięcy na moją mazdę 6, miałem 9 różnych mechaników, aby spróbować rozwiązać problem, 1 poważny spór z lokalnym dealerem mazdy. Dealer mazdy nalega, że czyszczenie węgla rozwiąże problem, powiedziałem im, że wszystkie informacje, które przeczytałem, prowadzą mnie do przekonania, że to nie zadziała. Lokalny oddział informuje mnie następnie, że ich czyszczenie węgla będzie kosztować 900+ vat... nie jest to ryzyko, które chcę podjąć, więc aby oszczędzić komukolwiek innemu bólu i kosztów tego samochodu, zabieram swój na złom 😪 3 lata wydawania pieniędzy i próbowania rozwiązać problem i żadnej pomocy ze strony samej mazdy. Próbowałem wszystkich forów w poszukiwaniu rozwiązania, wydaje się, że nie tylko nie ma rozwiązania, ale także żadnej troski ze strony samej mazdy. Zabrałem wszystkie dowody z forów do mojego dealera i zasadniczo powiedzieli, że fora są kłamstwem i żartem... za każdym razem, gdy światła się zapalają, samochód odczuwa się coraz gorzej w prowadzeniu i nie mogę dać bólu tego samochodu komuś innemu. Życzę wam wszystkim powodzenia w rozwiązaniu waszego problemu, ale wydałem już więcej niż wartość samochodu, prawie mnie zbankrutował, więc czas się z nim rozstać i znaleźć coś, co będę czuł się bezpiecznie i pewnie prowadzić.
Przykro mi to słyszeć, przyjacielu, myślałem o tym samym, ale jeszcze nie spłaciłem swojego, utknąłem w finansach, więc równie dobrze mogę go zniszczyć. Zamierzam podjąć ryzyko i kupić czujniki MAF i AIR MASS, jak tylko będę mógł i może czyszczenie węgla. Ponieważ jest to jedyny samochód, jaki mam, może być ABIT trudny, ponieważ zobowiązania zawodowe i rodzinne [potrzebuję samochodu dla panny i dzieci], więc nie może być poza drogą. To dość s h I t y ze strony Mazdy, że tak jest, ponieważ nikt z nas tutaj nie wie, o czym mówimy, jestem pewien i wszyscy wymyślamy problemy, oczywiście lol. Pracuję dla dealera, przepraszam, nie powiem którego, ale po prostu wiem, że to nie Mazda, bo inaczej na pewno miałbym już rozwiązanie. Będę na bieżąco informował, kiedy tylko będę miał okazję do majsterkowania i montażu części, dzięki za info pepz, do zobaczenia wkrótce

Ja podzielam ból wszystkich innych na tym forum (właściciel Mazdy6 z 2015 roku). Po regeneracjach DPF, nowej turbosprężarce (inny problem, ale mieliśmy nadzieję, że może to mieć pozytywny efekt), 2 wymienionych czujnikach itp. kontrolki ostrzegawcze wciąż wracają.
Czy ktoś ma sprawdzone rozwiązanie dla powracającej kombinacji kontrolek ostrzegawczych kontroli trakcji, SCBS, ciśnienia w oponach, DPF?
Cześć, czy wiesz, które czujniki zostały u ciebie wymienione? I turbo wow, to musiała być droga sprawa, przepraszam, że to nie pomogło, niektórzy ludzie tutaj wymienili wałek rozrządu wydechowego i popychacz i nadal mają usterki, naprawdę mam nadzieję, że Mazda przestanie używać tego silnika, ponieważ muszą wiedzieć, że jest do bani. Usunąłem mój DPF i wyłączyłem czujniki i EGR, wiem, że niegrzecznie, ale to była tańsza z 2 opcji, ponieważ jestem spłukany. Muszę jeszcze wymienić czujniki przepływu powietrza MASS i MAF, ale zamierzam zacząć od tego i mam nadzieję, że czyszczenie węgla, odkokosowanie. Wyczyściłem EGR około rok temu, był bardzo mocno zablokowany, prawdopodobnie znowu w tym samym stanie.

Cześć wszystkim, wczoraj to samo przydarzyło mi się w moim Mazda 6 2.2d 2016. Niestety, kiedy zatrzymuję i uruchamiam samochód ponownie, usterka nie znika. Na podstawie waszych odpowiedzi wyczyściłem dzisiaj czujnik maf, czujnik dpf i czujnik wydechu, ale to też nie pomogło. Próbowałem podłączyć skaner obd, ale z jakiegoś powodu nie mogłem się połączyć. Mam icarly obd. W poniedziałek zobaczę się z moim mechanikiem, aby spróbować zlokalizować problem, a następnie być może sam go wymienię, ale jak dotąd nic dobrego. Jedną rzeczą, którą również zauważyłem, jest nie działający tempomat.
Cześć, jak poszła wizyta u twojego mechanika? Czy on lub ty rozwiązałeś problem, mam nadzieję i tak, mam to samo z tą informacją do tempomatu.

Cześć. Mazda6 2.2 2015. Miałem ten sam problem. Zatrzymanie i ponowne uruchomienie silnika, a usterka zniknęła.
Zmieniono/zaktualizowano do oryginalnego zestawu czujnika ciśnienia spalin Mazda - SHY618W00 i jak dotąd usterka nie powróciła...
Warto spróbować...
Cześć, jak się miewa Twoja Mazda, czy nadal nie ma usterki, mam nadzieję, że nie, a Ty i Twoja M6 znowu kochacie życie 😊

Cześć, czy wiesz, które czujniki zostały wymienione? I turbo wow, to musiała być droga robota, przepraszam, że to nie pomogło niektórym osobom, które tu są, niektórzy zmienili wałek rozrządu wydechowego i popychacz i nadal mają usterkę, naprawdę mam nadzieję, że Mazda przestanie używać tego silnika, ponieważ muszą go znać. Usunąłem mój DPF i wyłączyłem czujniki i EGR, wiem, że to niegrzeczne, ale to była tańsza z 2 opcji, ponieważ jestem spłukany. Muszę jeszcze wymienić czujniki przepływu powietrza MASS i MAF, ale zamierzam zacząć od tego i mam nadzieję, że czyszczenie węgla, wyczyściłem EGR około rok temu, był bardzo źle zablokowany, prawdopodobnie znowu w tym samym stanie.
Cześć - następuje aktualizacja:

Wymienione komponenty do chwili obecnej od czasu rozpoczęcia tego problemu (mogą nie być wszystkie, ale daje to pojęcie) - najnowsze jako pierwsze:

• Wymieniono pompę podciśnienia hamulców
  • Sprawdzono miskę olejową pod kątem blokad – nie znaleziono żadnych
  • Wymieniono turbosprężarkę (turbosprężarka nr 1 uległa awarii – sworzeń zaworu upustowego pękł w środku)*
  • Wymieniono czujnik ciśnienia doładowania (stopił się)*
  • Turbosprężarka wyczyszczona *
  • Zamontowano nowy czujnik temperatury spalin
  • Zamontowano nowy czujnik ciśnienia spalin (wypalony)
  • Zamontowano nowy elektrozawór podciśnienia turbosprężarki dla turbosprężarki nr 1
  • Wymieniono filtr powietrza
  • Wymuszona regeneracja DPF w warsztacie (diagnostyka wykazała małą kumulację w DPF. Następnie diagnostyka konsekwentnie wykazywała bardzo małą kumulację w DPF i że samochód automatycznie się regeneruje)
  • Przedłużona jazda przy 2000 obr./min w celu wymuszenia regeneracji
*Uważa się, że nie jest to związane z problemami z ciągłym świeceniem się kontrolek.

Muszę przejechać kilka mil samochodem i zobaczyć, czy usterka powróci. Następnym krokiem, jeśli nadal będzie wadliwy, będzie prawdopodobnie profesjonalne czyszczenie DPF lub wymiana DPF, przy założeniu, że odczyt diagnostyczny, który nadal wykazuje bardzo niski poziom nagromadzenia, jest błędny?
Jakieś przemyślenia?

Cześć - następuje aktualizacja:

Wymienione komponenty do dnia dzisiejszego od czasu rozpoczęcia tego problemu (mogą to nie być wszystkie, ale daje to pojęcie) - najnowsze na pierwszym miejscu:

• Wymieniono pompę podciśnienia hamulców
  • Sprawdzono miskę olejową pod kątem blokad - nie znaleziono żadnych
  • Wymieniono turbosprężarkę (turbosprężarka nr 1 uległa awarii - kołek zaworu upustowego pękł w środku)*
  • Wymieniono czujnik ciśnienia doładowania (stopił się)*
  • Wyczyszczono turbosprężarkę *
  • Zamontowano nowy czujnik temperatury spalin
  • Zamontowano nowy czujnik ciśnienia spalin (wypalony)
  • Zamontowano nowy elektrozawór podciśnienia turbosprężarki dla turbosprężarki nr 1
  • Wymieniono filtr powietrza
  • Wymuszono regenerację DPF w warsztacie (diagnostyka wykazała niską kumulację w DPF. Następnie diagnostyka konsekwentnie wykazywała bardzo niską kumulację w DPF i że samochód regeneruje się automatycznie)
  • Przedłużona jazda przy 2000 obr./min w celu wymuszenia regeneracji
*Uważa się, że nie jest to związane z problemami z ciągłym świeceniem się kontrolki ostrzegawczej

Muszę przejechać kilka mil samochodem i zobaczyć, czy usterka powróci. Następnym krokiem, jeśli nadal będzie uszkodzony, będzie prawdopodobnie profesjonalne czyszczenie DPF lub wymiana DPF, przy założeniu, że odczyt diagnostyczny, który nadal pokazuje bardzo niski poziom nagromadzenia, jest błędny?
Jakieś przemyślenia?
Super, dzięki za aktualizację, umm, myślę, że niska kumulacja w DPF nie powinna być taka zła, prawda? Nie powinien się regenerować, jeśli jest tylko bardzo mała kumulacja? Regeneracja włącza się, jak sądzę, powyżej 50 przez określony czas, a samochód ma temperaturę. (Mogę się mylić) Jest zestaw TOPDON OND, myślę, że kosztuje około 190 i robi regenerację i kilka innych rzeczy. https://amzn.eu/d/8rkh46a Muszę powiedzieć, że zamierzam go zdobyć na skanowanie w przyszłym tygodniu, ponieważ ludzie tutaj przysięgają na to

Miałem właśnie ten sam problem. Dealer uważa, że ma to coś wspólnego z czujnikiem - około 2000 dolarów tylko za część.
Poproś go, aby to udowodnił i przedstawił ci proces myślowy.
Nie wiedziałem, że istnieją czujniki o wartości 2000 dolarów. Powinien być w stanie przetestować czujnik przed jego wymianą. W tej cenie oczekiwałbym drugiej opinii z innego warsztatu.
Możesz sam sprawdzić czujnik MAP, zobacz, czy jest mocno zwęglony, co oznacza, że kolektor dolotowy i układ EGR również.

Czujnik MAF zwykle uniemożliwia przekroczenie 2k do 2,5k obrotów. Jeśli zostanie odłączony elektrycznie przy wtyczce, samochód będzie jeździł dobrze, ale z czarnym dymem, to zwykle MAF. Możesz to sam zmienić w około 5 minut za pomocą odpowiednich narzędzi. Myślę, że to dwie śruby, to wszystko.

81 - 100 of 109 Posts