Mazda 6 Forums banner

mazda 6 2.2d kod usterki p0471 p2262

1 reading
88K views 16 replies 14 participants last post by  giulio.gigante  
#1 · (Edited by Moderator)
Czy ktoś doświadczył tych kodów i co zrobili, aby je naprawić?

#2 · (Edited by Moderator)
Czy ktoś doświadczył tych kodów i co zrobili, aby je naprawić?
Przewiń w dół do "Procedury diagnostyczne i naprawcze"

#6 ·
Mam Mazdę 6 2016 Touring 2.2 Diesel. Ostatnia aktualizacja oprogramowania została wykonana, gdy miałem akcję serwisową w 03/2020. Wczoraj zapaliła się kontrolka silnika i użyłem czytnika OBD, pojawiły się 2 kody:
1. P2262 Niezarejestrowane ciśnienie doładowania turbosprężarki/sprężarki - Mechaniczne
2. P0471 Zakres/wydajność czujnika ciśnienia spalin

Obecnie mam pomarańczowy czujnik ciśnienia spalin (SH02CK5204). Usunąłem go i wyczyściłem, w czujniku było trochę nagromadzonego węgla. Zrobiłem jazdę próbną i kontrolka silnika zapaliła się ponownie z tymi samymi kodami. Czy uważasz, że może to być spowodowane wadliwym czujnikiem? Czy SHY618W00 to najnowsza wersja czujnika i jak trudno jest go samemu wymienić? Wszelkie inne sugestie są również mile widziane. Z góry dziękuję

#7 ·
Mam Mazdę 6 2016 Touring 2.2 Diesel. Ostatnia aktualizacja oprogramowania została wykonana, gdy miałem akcję serwisową w 03/2020. Wczoraj zapaliła się kontrolka silnika i użyłem czytnika OBD, a pojawiły się 2 kody:
1. P2262 Ciśnienie doładowania turbosprężarki/sprężarki doładowania niewykryte - Mechaniczne
2. P0471 Zakres/wydajność czujnika ciśnienia spalin

Obecnie mam pomarańczowy czujnik ciśnienia spalin (SH02CK5204). Zdemontowałem go i wyczyściłem, w czujniku było trochę nagromadzenia węgla. Zrobiłem jazdę próbną i kontrolka silnika zaświeciła się ponownie z tymi samymi kodami. Czy uważasz, że może to być spowodowane wadliwym czujnikiem? Czy SHY618W00 to najnowsza wersja czujnika i jak trudno jest go samemu wymienić? Wszelkie inne sugestie są również mile widziane. Z góry dziękuję
Mój również zapalił się po otrzymaniu wezwania do serwisu. I te same kody. Ale także pozycja pedału hamulca/pozycja pedału przyspieszenia niezgodna

#10 ·
Wczoraj otrzymałem ten sam błąd. Wyczyściłem kod i nie wrócił. Nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu samochodu. Z wyjątkiem tego, że wczoraj przy zimnym starcie było -9 stopni Celsjusza. Mam nadzieję, że nie wróci. Z tego, co czytałem, wiele osób skarżyło się na konieczność wymiany czujników ciśnienia. Z diagramu widzę, że są dwa czujniki ciśnienia spalin. Zaznaczyłem je na żółto. Który czujnik był u ciebie?

Attachments

#12 ·
Otrzymałem ten sam błąd wczoraj, wyczyściłem kod i nie wrócił. Nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu samochodu. Z wyjątkiem tego, że wczoraj było -9 stopni Celsjusza przy zimnym starcie. Mam nadzieję, że nie wróci. Z tego, co czytałem, wiele osób skarżyło się na konieczność wymiany czujników ciśnienia. Z diagramu widzę, że są dwa czujniki ciśnienia spalin. Zaznaczyłem je na żółto. Który czujnik był u ciebie?

View attachment 241908
Ten sam problem w moim cx-5 (ten sam silnik) i wymieniłem część o nazwie 13-X83 na rysunku, który zamieściłeś. To nie jest identyczny zamiennik starego pomarańczowego czujnika, ale raczej zestaw modyfikacyjny (nr części SHY618W00, jak wcześniej skomentował inny użytkownik). Jest to czujnik z metalową obudową w przeciwieństwie do starego plastikowego. Jest dość łatwy do wymiany, o ile masz długie szczypce do otwierania zacisków. Po wymianie zresetowałem kody i wszystko było dobrze.

Część kosztowała mnie 1185 NOK (około 110 GBP), ponieważ samochód jest starszym modelem i po gwarancji (o kilka tygodni:( )

243302