Mazda 6 Forums banner

1 - 11 of 11 Posts

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #1
Hi,

Since last week i am facing issues with my Zoom6 (2.3), here's the story:

First My A/C was not cooling, go it checked, Seems the alternator (dynamo) was having burned out clutch and was overcharging, so replaced it and Added New Battery.

Now A/C in not giving enough cooling, again got is tested, needs to be checked for leaks.
Same day had issues in my transmission shifting, slow speed, lot of shocks and jolts.

Took for Transmission checkup, guy said for have a scanned results.
Now the scanner guy is saying my Alternator is again overcharging, giving 18watts/volts (dont know what is ment).

Now Please guide me if my transmission is busted or the replaced alternator is causing the shift problems, by not supplying correct voltage to the transmission.

As not to be robbed by the mechanics.
 

·
Registered
Joined
·
1,252 Posts
A bad Alternator will cause your car to go into "limp/safe" mode. It happened to me. Hard shifts into R and will only drive in 3rd gear is what mine did. GL
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #3
This is the same with me hard shift to R and only 3rd gear drive.

So it might be the alternator, i will take it to the mechanic who replaced it, to fix the high voltage issue.

Any other issue to consider?
 

·
Registered
Joined
·
1,252 Posts
The high voltage is probably due to a bad voltage regulator in the Alt.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #5
Yesterday got computer tested at two places,
First guy said, there is high voltage around 16-18V
Second guy said its doing low voltage 11-12V

So when its high, my gear are in 3rd, cannot shift, and when its in low seem working normal.
Also the scanners are not giving and error codes, and no AT indicator in dash.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #6
got updates

The guyes checked the alternator, they also change 3-4 different alternators, and there is the same issue.

Now any hints, its week without car...

help me fix it,.... thanks
 

·
Registered
Joined
·
1,252 Posts
I will assume these are new alternators that were tried. There are different part numbers for the manual transmission and automatics. So maybe that could be it. I had the exact same issues and when I replaced my alternator everything was back to normal. That is odd for sure. Let us know what it was when they figure it out. GL
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #8
Hi,

Can this be a computer failure, or the electric system circuits issues?

Can we upgrade its computer system?
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #9
New updates,

Mechanic says, computer system is busted, needs to be replaced along with a new alternator...

:confused:
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #10
Got it Fixed,

The alternator was the issue, which screwed my computer system.
So have to replace both alternator and computer system.
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Thanks, I've been having same problem stuck in 3rd and hard shift in Revrese, with my 2005 mazda 6, 3.0 V6!!!! Took it to tranny specialist, told me was pcm.... Mazda dealer told me needed new tranny......
Hope this will work!!!!! I've been 2 weeks without my car.
 
1 - 11 of 11 Posts
Top