Mazda 6 Forums banner

1 - 20 of 32 Posts

·
Registered
Joined
·
1,464 Posts
Discussion Starter #1
I've noticed over the past week that when I start my car, I've been hearing this "tapping" noise. I hear the noise between 1500 and 2000 rpm while driving. Also, today when I started the car with a cold engine, it revved up as normal for the choke and then nearly cut off, it dropped the rpms down to 500 or less, then revved back up, then back to 500, then did fine, but still had the tapping when between 1500 and 2000. I can get the tapping just by patting the gas at a stop. I've checked all of my fluids and all are fine. no CEL. Any ideas?
 

·
Registered
Joined
·
298 Posts
anyone?
[/b]
Do you have any CAI on? If so i would check all the lines for possible leaks. It might be your MAF or TB issue but again what do i know about cars......
 

·
Registered
Joined
·
814 Posts
after further review i see you have an 03...it might be this. us 05s seem to have it.
http://forum.mazda6club.com/index.php?show...c=42714&hl=

its a little pitter patter at low rpms, if nothing else...its just a real pain in the rear.

heres a link from that thread of the sound I am thinking of... http://www.hz3n.com/car_clicking.mpg (props go to Hytek for the recording)

however, that thread would just explain the noise...not the RPM jumps you experienced today.
 

·
Registered
Joined
·
1,464 Posts
Discussion Starter #5
Do you have any CAI on? If so i would check all the lines for possible leaks. It might be your MAF or TB issue but again what do i know about cars......
[/b]
yes i have an Injen CAI, but didn't see any leaks anywhere.

after further review i see you have an 03...it might be this. us 05s seem to have it.
http://forum.mazda6club.com/index.php?show...c=42714&hl=

its a little pitter patter at low rpms, if nothing else...its just a real pain in the rear.

heres a link from that thread of the sound I am thinking of... http://www.hz3n.com/car_clicking.mpg (props go to Hytek for the recording)

however, that thread would just explain the noise...not the RPM jumps you experienced today.
[/b]
not sure if that's the sound exactly, mine seems a little higher pitched. maybe i can get a sound clip and put it on here.
 

·
Registered
Joined
·
1,464 Posts
Discussion Starter #7
Does it keep going after the engine is warm? Or is it a cold thing?
[/b]
it will do it when the engine is warm as well, only it's random and i can't reproduce it then. it seems to be much worse when it's cold however. it's not as loud as it was in the video from the other post.
 

·
Registered
Joined
·
298 Posts
I know it's a pain but try going back to stock and see what happens......
 

·
Registered
Joined
·
270 Posts
to me it sounds like an old pushrod motor when a rocker arm was loose or the oil was cold or low
 

·
Registered
Joined
·
211 Posts
could be a stuck lifter?
also with the hood open is it possible to isolate if the sound is coming from a certain location such as the left side by the pulleys, or from the front or back of the motor.
 

·
Registered
Joined
·
1,464 Posts
Discussion Starter #15
could be a stuck lifter?
also with the hood open is it possible to isolate if the sound is coming from a certain location such as the left side by the pulleys, or from the front or back of the motor.
[/b]
i'll have to get a friend to help with that one, it won't remote start with the hood open.
 
1 - 20 of 32 Posts
Top